Civil szervezetek joga

 

Egyesületek és alapítványok, mint jogi személyiséggel rendelkező nonprofit, társadalmi szervezetek a bírósági nyilvántartásba vétellel jönnek létre. Közös jellemzőjük a nonprofit jelleg továbbá az, hogy meghatározott célra jönnek létre. A nonprofit jellegből adódóan  gazdasági tevékenység folytatására egyesület és alapítvány nem alapítható.

Az egyesület személyegyesülés, tagokkal rendelkező testület, létrehozásához alapszabály elfogadása, az alapszabály elfogadásához legalább tíz személy egybehangzó akaratnyilatkozata szükséges, amely a tagok közös, tartós, alapszabályban meghatározott céljának folyamatos megvalósítására létesített jogi személy, míg az alapítvány az alapító által az alapító okiratban meghatározott tartós cél folyamatos megvalósítására létrehozott jogi személy, amely kapcsán vagyonegyesülésről, intézmény típusú jogi személyről beszélhetünk, amelyet az alapítójától független ügyvezető szerv (kuratórium/kurátor) gondoz.

Egyesület vagy alapítvány létesítő okiratának elkészítésével és ellenjegyzésével, valamint a nyilvántartásba vételi eljárásban történő képviselet ellátásával, a változásoknak a közhiteles nyilvántartásban történő átvezetésével, eseti és tartós megbízás keretében történő közreműködéssel kapcsolatban forduljon hozzám bizalommal.